Nehnětený škvarkový chléb

Recepty na chleba s klasickým kváskem (bez kvasnic)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Pavlas
Administrátor
Příspěvky: 9
Registrován: 30 led 2013, 10:31
Kontaktovat uživatele:

Nehnětený škvarkový chléb

Příspěvek od Pavlas » 11 úno 2013, 14:38

Nehnětený škvarkový chléb

Suroviny na 1000g chléb:
- 160g žitné chlebové mouky
- 450g pšeničné chlebové mouky
- 1,5 polévkové lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla
- 2 polévkové lžíce mléka
- 2 kávové lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- 360g vody
- 30g kvásku
- 10 polévkových lžic škvarků - tmavší jsou chutnější, nedoškvařené jsou gumové bez chuti

Postup:
Vše dát do mísy a smíchat. Zakrýt potravinářskou fólií a nechat 10-12 hodin ležet při pokojové teplotě (přes noc).
Vyklopit pomocí stěrky na pomoučený vál, přiklopit mísou a nechat 20 minut ležet.
Několikrát přeložit na pomoučeném válu, vytvarovat bochník nebo válec, vložit do pomoučené ošatky a nechat 2-3 hodiny kynout.
Rozpálit troubu na 250°C s vloženým hrncem včetně pokličky, nechat ještě 15 minut prohřát. Pomoučit dno hrnce, vložit těsto, zakrýt pokličkou, vrátit do trouby a nechat péct 15 minut. Odkrýt pokličku, snížit teplotu na 220°C a nechat péct dalčích 25-30 minut podle barvy.
Vytáhnout na mřížku a nechat vychladnout.

Chléb je křehčí, voňavější a chutnější než klasický, pouze pokud krájíte na dřevěném prkénku, tak na něm budou mastné skvrny.

Odpovědět